BASF Forward AM je največji proizvajalec filamenta v Evropi s poudarkom na filamentih za FFF tisk; raziskave – razvoj – PROIZVODNJA. BASF Forward AM je del kemičnega velikana BASF z več kot 111.000 zaposlenimi po celem svetu. BASF vlaga v raziskave in razvoj ter v poslovni razvoj industrijske in funkcionalne uporabe 3D tiskanja. Skupaj s številnimi specializiranimi industrijskimi partnerji nenehno razvijajo nove materiale, integrirane sistemske rešitve in ponudbo storitev. Laboratoriji BASF za raziskave in razvoj se nahajajo v Ludwigshafnu (Nemčija), Lyonu (Francija), Šanghaju (Kitajska) in Wyandotte (ZDA).

Razvoj novih materialov

Zanašajo se na 25 let izkušenj pri razvoju polimerov in ekstrudiranju filamentov. Vključeni so v svetovno mrežo priznanih dobaviteljev surovin, proizvajalcev mešanic, raziskovalnih inštitutov in proizvajalcev aditivov.

Razvoj poteka v lastnih laboratorijih in pilotnih obratih, vključno s testiranjem tiskanja na izbranih 3D tiskalnikih. Razvijajo materiale, ki strokovnjakom za 3D-tiskanje dajejo konkurenčno prednost: izboljšajo produktivnost (hitrejše in zanesljivo tiskanje), znižajo stroške, skrajšajo čas do predstavitve izdelka na trgu in tiskajo z visoko zmogljivimi materiali.

Razvoj novih materialov poteka v treh obsežnih korakih:

  • laboratorijska raven (izdelajo 3 kg surovine)
  • pilotna proizvodnja (izdelajo 30 kg materiala)
  • komercialna proizvodnja

Novi filamenti so pred uvedbo na trg obsežno testirani, tako da ste lahko prepričani, da bodo izpolnili vaša pričakovanja. Vsi ustrezni tehnični in varnostni podatki so na voljo za vse naše izdelke. Zaradi zavezanosti znanosti o materialih so postali prvi proizvajalec filamentov, ki je izdal pregledne standardizirane podatke o materialih za 3D-natisnjene dele v skladu z ISO 178, ISO 179 in ISO 527.

Vhodni materiali

Izbirajo najboljše vhodne materiale, ki so na voljo pri priznanih dobaviteljih. Ti pridejo v tovarno v peletih, ki so pakirani v big-bag vrečah po 1000 kg.

Prvi korak je skrbno sušenje teh peletov pred obdelavo. To zagotavlja najboljše rezultate tiskanja. Pri nekaterih filamentih mešajo različne materiale, da dobijo posebne lastnosti za aplikacijo.

Raje uporabljajo surovine, ki so varne za uporabo in varne za okolje, zato je večina materialov varnih za stik s hrano.

Vsi izdelki so imajo 100% sledljivost od vhodnega materiala do končnega produkta – vsak filament je označen s številko šarže.

Ekstruderji v podjetju BASF Forward AM

Ekstruderji v podjetju BASF Forward AM

Proces ekstruzije

Ekstruderji so srce njihovih proizvodnih linij. Pelete mešajo pod visokim pritiskom in visoko temperaturo v homogeno maso. Staljeni polimer se potisne skozi ustrezno šobo, da dobimo obliko filamenta.  Filamenti se ohladijo v skladu z vnaprej določenim temperaturnim profilom. Vsi procesi so računalniško nadzorovani, da zagotovijo, da je premer vsakega filamenta natančen in v najožjih tolerancah. Konsistentnost filamenta, tudi med barvami in serijami, je ključnega pomena za zagotovitev ustrezne kvalitete filamenta in ponovljivosti med serijami. Premer in ovalnost filamenta merita neposredno z lasersko napravo.

Navijanje filamenta v podjetju BASF Forward AM

Navijanje filamenta

Navijalna postaja navija filamente na kolut. Stroj med navijanjem vodi ohlajeni filament pod rahlo napetostjo na kolutu z ene strani na drugo, da prepreči morebitno zapletanje med odvijanjem filamenta na 3D-tiskalniku. Končne preglede opravi operater: preverjanje premera in okroglosti, barve in konsistence filamenta. Količina filamenta na vsakem kolutu se natančno izmeri.
Po navijanju se filamenti shranijo  za 24 ur, da se strdijo. Izdelujejo različne velikosti kolutov, od pribl. 300 gramov do 8.500 gramov neto filamenta.

Pakiranje

Pri pakiranju poskrbimo, da je filament zapakiran na ustrezen in funkcionalen način. Koluti in maloprodajne škatle so označene in zavite v folijo za zaščito. Škatle lahko uporabite večkrat in jih je enostavno odpreti in zapreti. Ko je paleta označena in ovita v folijo, je pripravljena za transport na katerikoli del sveta. Vsi izdelki so 100 % sledljivi in označeni z zaporedno številko šarže.