Precizijsko litje

Precizijsko litje (ang. Investment Casting) je industrijski postopek, ki temelji na litju po izgubljenem vosku, eni najstarejših znanih tehnik preoblikovanja kovin, stara več kot 5000 let. V svojih najzgodnejših oblikah so čebelji vosek uporabljali za oblikovanje vzorcev, potrebnih za postopek ulivanja. Danes se za izdelavo vzorcev običajno uporabljajo naprednejši voski, ognjevarni materiali in posebne zlitine. Investicijsko litje je cenjeno zaradi svoje zmožnosti izdelave komponent z natančnostjo, ponovljivostjo, vsestranskostjo in celovitostjo v različnih kovinah in specialnih zlitinah.

 

Proces Precizijsko litje
Kovine Železne kovine (jeklo, lito železo)
Maksimalna velikost izdelka 600x600x600 mm
Maksimalna teža 50 kg

Litje v pesek

Litje v pesek (ang. Sand casting), znano tudi kot ulivanje v pesek, je postopek ulivanja kovin, za katerega je značilna uporaba peska kot materiala za kalup oz. t.i. formo. Izraz “litje v pesek” se lahko nanaša tudi na predmet, izdelan s postopkom litja v pesek. Več kot 60 % vseh kovinskih ulitkov je proizvedenih s postopkom litja v pesek. Forme iz peska so razmeroma poceni in dovolj ognjevzdržne tudi za uporabo v jeklolivarstvu. Poleg peska se meša ali uporabi ustrezno vezivo (odvisno od postopka formanja). Pesek se običajno nasuje v okvir. Negativ ulitka se ustvari s nasipanjem peska okoli trajnega modela, ki je lahko izdelan iz lesa, plastične mase ali kovine, kar ponovno zavisi od postopka izdelave.

Proces Litje v pesek
Kovine Železne kovine (jeklo, lito železo)
Neželezne ali barvne kovine (aluminij, baker,..)
Maksimalna velikost izdelka Okvir 4000×4000 mm
Maksimalna teža 40.000 kg

Centrifugalno litje

Centrifugalno litje ali rotacijsko litje je tehnika litja, ki se običajno uporablja za ulivanje tankostenskih valjev. Za razliko od večine drugih tehnik litja se centrifugalno litje uporablja predvsem za izdelavo rotacijsko simetričnih surovin v standardnih velikostih za nadaljnjo strojno obdelavo, namesto oblikovanih delov, prilagojenih določeni končni uporabi.

Proces Centrifugalno litje
Kovine Železne kovine (jeklo, lito železo)
Nikljeve zlitine, Superzlitine, Bi-metalni izdelki
Maksimalna velikost izdelka Max. premer 1000 mm, dolžina 4000 mm
Maksimalna teža 1500 kg

Gravitacijsko kokilno litje

Gravitacijsko litje je med najstarejšimi znanimi postopki za izdelavo kovin in kovinskih zlitin. Vključuje vlivanje staljene kovine iz lončka v kalup (v tem primeru kovinsko kokilo) samo pod vplivom gravitacijske sile, brez uporabe plinov pod pritiskom, vakuuma ali centrifugalne sile.

Proces Gravitacijsko kokilno litje
Kovine Neželezne kovine (aluminij,..)
Maksimalna velikost izdelka 500x500x500 mm
Maksimalna teža 50 kg

Tlačno litje

Tlačno litje je postopek litja kovin, za katerega je značilno potiskanje staljene kovine pod visokim pritiskom v kovinsko kokilo. Večina tlačnih ulitkov je izdelanih iz neželeznih kovin, zlasti cinka, bakra, aluminija, magnezija, svinca, kositra in zlitin na osnovi kositra. Odvisno od vrste kovine, ki se uliva, se uporablja stroj z vročo ali hladno komoro. Zaradi visoke cene orodja je primerno samo za velikoserijsko proizvodnjo.

Proces Gravitacijsko kokilno litje
Kovine Neželezne kovine (aluminij,..)
Maksimalna velikost izdelka
Maksimalna teža 20 kg

Litje z izgorljivimi jedri

Litje z izgorljivimi jedri je postopek litja, podoben tehnologiji precizijskega litja, le da za model namesto voska uporabljamo polimerno peno (stiropor). Ta postopek izkorišča prednost nizkega vrelišča polimernih pen za poenostavitev postopka vlivanja z odpravo potrebe po taljenju voska iz modela, hkrati pa lahko izdelamo bistveno večje kose.

Proces Litje z izgorljivimi jedri
Kovine Večinoma železne kovine
Maksimalna velikost izdelka Okvir 4000×4000 mm
Maksimalna teža 20.000 kg

Sintranje

Sintranje postopek oblikovanja trdne mase materiala s pritiskom ali toploto brez segrevanja do temperature taljenja. Ker ni nujno, da temperatura sintranja doseže tališče materiala, je sintranje pogosto izbrano kot proces oblikovanja materialov z izjemno visokimi tališči, kot sta volfram in molibden. Preučevanje sintranja v metalurških procesih, povezanih s prahom, je znano kot metalurgija prahu.

 

Proces Sitranje
Kovine Železne kovine (jeklo, lito železo)
Neželezne ali barvne kovine (aluminij, baker,..)
Maksimalna velikost izdelka
Maksimalna teža 1 kg