XiP ni “samo še en” namizni 3D SLA tiskalnik iz več razlogov. Glavna med njimi je tehnologija 3D tiskanja, ki jo uporablja. Tako kot industrijski 3D-tiskalniki NXE 400 in dentalni NXD 200, ima XiP patentirano tehnologijo Nexa3D Lubricant Sublayer Photocuring ali LSPc, ki imogoča tisk do kar 18 cm na uro.

Torej … kaj točno to pomeni?

3D tisk z uporabo fotopolimernih smol

Tehnologija 3D tiskanja s smolo običajno spada v eno od treh glavnih kategorij:

Stereolitografija (SLA) – prva generacija
Digitalna obdelava svetlobe (DLP) – druga generacija
Stereolitografija z masko (mSLA) – tretja generacija

LSPc spada pod tehnologijo mSLA, ampak je v mnogih pogledih že naslednja, četrta generacija tiska z uporabo smole. Tako kot tradicionalno tiskanje SLA tudi mSLA strdi smolo tako, da jo izpostavi ultravijolični svetlobi, vendar namesto sledenja posamezni plasti z laserskim žarkom uporablja vir UV-svetlobe večje površine v obliki šablone, generirane s pomočjo zaslona visoke resolucije. To omogoča, da svetloba utrdi smolo istočasno po vsej plasti/ravnini strjevanja – za lažjo predstavo si predstavljajte osvetlitev z reflektorjem in šablono na njem, namesto sledenja s svinčnikom podobnim žarkom, kot je v primeru uporabe standardne SLA. Zaradi tega je mSLA tehnologija veliko hitrejša od tradicionalne SLA.

Tako kot druge tehnologije 3D-tiskanja tudi 3D-tiskanje s smolo deluje na principu tiska ene plasti naenkrat. Te plasti in vsi fine podrobnosti na izdelku so med in po tisku precej krhke. Ker so namizni tiskalniki SLA »obrnjeni« (3D tiskan izdelek visi navzdol), se strdijo proti dnu ali membrani kadi. Postopek odstranitve izdelka, znan kot “lupljenje”, se pogosto izvaja s počasnim in občutljivim postopkom. Nexa3D je razvila samomazalno, prožno membrano, ki se upira “lepljenju” tako na natisnjeni del kot na zaslon LCD, kar omogoča veliko hitrejše – nekateri bi lahko rekli celo ultrahitro! – hitrost tiskanja.

Ker smo se že malo dotaknili SLA, se osredotočimo na DLP. Ta uporablja vir UV-žarnice, ki uporablja digitalno obdelavo svetlobe (DLP) in optični sistem za osvetljevanje smole v območju tiskanja. Glede na goriščno razdaljo sistema se svetloba širi po ravnini strjevanja, kar povzroči različno ločljivost na robovih območja tiska v primerjavi s središčem. V nasprotju s tem LSPc uporablja večji vir UV svetlobe v kombinaciji z masko za enakomerno osvetlitev celotnega območja tiska, kar omogoča enakomerno podrobne tiskane izdelke. Razmak 9,3-palčnega 4K LCD zaslona, ​​ki se uporablja v tehnologiji LSPc, je 52 mikronov, kar je le delček velikosti laserske točke drugih namiznih tiskalnikov SLA.

Z uporabo različnih tehnik, kot je anti-aliasing, se lahko pri mSLA zmehčajo robovi in linearizira ukrivljenost med posameznimi plastmi. Rezultat je odlična končna obdelava površine. Druga prednost LCD zaslona je, da se piksli nikoli ne premaknejo – niti glede na sosednje piksle niti glede na os z. In ker so le ti nameščeni tik pred ravnino strjevanja, ima vsaka nenormalna svetloba zanemarljiv učinek na tiskan del. Te pametne funkcije zagotavljajo, da se smola strdi tam, kjer je predvidena, kar daje XiP izjemno natančnost.

Več o recenziji tiskalnika s strani 3D Printer Spotlight: