Priznani oblikovalec in proizvajalec delov uporablja 3D natisnjena orodja za izvedbo storitev brizganja plastike v manj kot 10 dneh

Alpine Advanced Materials, vodilno podjetje za načrtovanje in proizvodnjo delov po meri za najzahtevnejše aplikacije v vesolju, obrambi, energetiki, vesolju in transportu, je poskušal premagati izzive, povezane s tradicionalnimi kovinskimi orodji.  Z uvedbo visokozmogljivih brizganih kompozitov, ki so znatno lažji od kovine, a enako močni, lahko Alpine zagotovi razširljive in prilagodljive proizvodne storitve, ki so tudi bolj ekonomične in okolju prijazne.

V sodelovanju z Nexa3D in uporabo namiznega 3D-tiskalnika XiP in postopka Freeform Injection Molding (FIM) za izdelavo 3D-natisnjenih orodij je podjetje Alpine sposobno drastično zmanjšati proizvodne čase in stroške svojih prototipnih orodij, saj lahko brizgane dele dajo v roke svojim strankam za hitro validacijo, testiranje in sprejemanje strank pred velikimi naložbami v trajna kovinska orodja.

 

Konvencionalno kovinsko orodje je predrago in ima dolge dobavne roke

Za Alpine Advanced Materials je konvencionalni pristop brizganja zahteval znatno vnaprejšnjo naložbo v trajno kovinsko orodje, kar je oviralo zmožnost hitre izdelave prototipnih delov za testiranje in validacijo v ključnih visoko zmogljivih materialih, kot je HX5®, ojačan polimer z izjemno zmogljivostjo. v širokem razponu temperatur in ekstremnih okoljskih razmerah.

Poleg tega se je standardno 3D-tiskanje izkazalo za predrago in ni moglo prenesti visokih temperatur oblikovanja njihovih kompozitnih polimerov.

Naše stranke uporabljajo postopek FIM, da zmanjšajo tveganje na poti do novih termoplastičnih materialov. Hitro oblikovani prototipi se uporabljajo za validacijsko testiranje, predstavitev izdelkov in celo nizko stopnjo začetne proizvodnje.

Jeremy Smith, Alpine Advanced Materials

Stranka

Alpine Advanced Materials

Industrija

Pogodbena proizvodnja brizganih izdelkov

Uporabljani izdelki

XiP namizni 3D tiskalnik

xMOLD 3D smola za tisk orodij

Aplikacija

  • 3D natisnjeno orodje

Prednosti

  • Sposobnost ponuditi storitve brizganja v 10 dneh
  • Bistveno znižani proizvodni stroški
  • Izboljšana trdnost in površinska obdelava
  • Netvegane materialne inovacije

Rešitev

3D natisnjeno orodje z uporabo xMOLD in Freeform Injection Molding

Ob prepoznavi potenciala aditivne proizvodnje se je podjetje Alpine Advanced Materials odločilo, da bo v svoj proizvodni proces integriralo 3D tiskalnik XiP podjetja Nexa3D. Tiskalnik XiP je skupaj s smolo xMOLD podjetja Nexa3D ponudil Alpine idealno rešitev za njihove potrebe po brizganju. Freeform Injection Molding (FIM) z xMOLD jim je omogočil, da so premagali izzive, povezane s tradicionalnim kovinskim orodjem, ter zagotovili hitrejši in stroškovno učinkovitejši način izdelave prototipnih delov za preverjanje strank. Združljivost smole s stotinami vrst plastičnih materialov je zagotovila vsestransko rešitev, ki jo je Alpine potreboval za zagotovitev nešteto komercialnih aplikacij.

Prednosti

Zmanjšanje proizvodnih stroškov za kar 86 % in dobavnih rokov za kar 91 %

Z validacijo postopka FIM in uporabo 3D-tiskalnika Nexa3D XiP ter materiala xMOLD je podjetje Alpine Advanced Materials izkoristilo številne prednosti:

Hitra izdelava prototipov: FIM je podjetju Alpine omogočil hitro izdelavo visokokakovostnih prototipnih delov za predstavitev strankam in validacijsko testiranje. Mehanske lastnosti delov FIM so se zelo ujemale s tistimi, proizvedenimi s trajnimi jeklenimi orodji, kar zagotavlja natančno oceno delovanja.

Izboljšane mehanske lastnosti in površinska obdelava: V primerjavi z deli, neposredno natisnjenimi v 3D, so deli, oblikovani s FIM, pokazali vrhunsko trdnost in odlično kvaliteto površine. Zaradi tega so bili primerni za široko paleto aplikacij, vključno s demonstracijo izdelkov in nizkimi stroški začetne proizvodnje.

Prihranek časa in stroškov: FIM je drastično zmanjšal čas in stroške, potrebne za proizvodnjo orodja. Izjemna hitrost tiskalnika XiP je omogočila tisk več orodij na uro, kar je preseglo zmogljivosti tradicionalne CNC obdelave.

Zmanjšanje tveganja pri razvoju materialov: FIM je strankam Alpine omogočil zmanjšanje tveganja na poti do novih termoplastičnih materialov. Hitro izdelani prototipi so ponudili priložnost za celovito validacijsko testiranje, kar je zagotovilo uspešno validacijo inovativnih materialov.

Vpliv na stranko in končnega uporabnika

Orodje in brizgani deli po meri dostavljeni v 10 dneh, kar prihrani na tisoče evrov stroškov orodja in bistveno skrajša dobavne termine

Obrambno podjetje iz Huntsvilla, AL se je obrnilo na Alpine Advanced Materials za hitro izdelavo prototipov za izvedbo predstavitve sistema UAV. Podjetje je zahtevalo dele z večjo trdnostjo od tistih, ki jih je mogoče doseči s tradicionalnimi metodami 3D-tiskanja, vendar je bila njihova kapaciteta strojne obdelave kovin preobremenjena. S pomočjo FIM-a je podjetje Alpine oblikovalo, natisnilo, izdelalo in dostavilo vseh 60 zahtevanih delov v samo 10 delovnih dneh, s čimer je izpolnilo tesni tritedenski časovni okvir in zagotovilo uspešen zaključek predstavitve.

Sodelovanje med Alpine Advanced Materials in Nexa3D je ustvarilo neomejene možnosti za proizvodno industrijo z integracijo 3D tiskanja in Freeform Injection Molding. Z uporabo 3D tiskalnika Nexa3D XiP in materiala xMOLD je Alpine uspešno rešila izzive, povezane s tradicionalnimi kovinskimi orodji. Postopek FIM je Alpineu omogočil hitro dostavo prototipov, primerjalno izboljšanje trdnosti delov in površinske obdelave ter doseganje pomembnih prihrankov časa in stroškov.